Το νέο φύλλο No. 141 της εφημερίδας μας είναι διαθέσιμο. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Αξιοθέατα του Χωριού μας
- Γεφύρι του Μανώλη
Γεφύρι του Μανώλη
Το παλαιότερο και πιο ξακουστό γεφύρι της Ευρυτανίας.
Το γεφύρι του Μανώλη είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη Κρεμαστών.
Βρίσκεται λίγο πριν την παλιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής, του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα. Λίγο πιό κατω, το 1964 κατασκεύαστηκε το Φράγμα των Κρεμαστών που δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Ήταν φυσικό ότι η λίμνη θα ανέβαζε την στάθμη του νερού κοντά στις εκβολές των ποταμών. Επειδή το γεφύρι του Μανώλη βρίσκεται στις παρυφές της λίμνης, ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιάς, άρχισε πότε να εμφανίζεται και πότε να εξαφανίζεται.
Σήμερα δεν έχει ορατό μονοπάτι να το ενώνει με τις όχθες του Αγραφιώτη. Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου, ενώ το καλοκαίρι φαίνεται ολόκληρο. Είναι πια πνιγμένο στο νερό και αντιστέκεται στον χρόνο και στον Αγραφιώτη.
Το γεφύρι του Μανώλη είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που κατασκεύαστηκε στην περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας το 1659.
Για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του Αγραφιώτη, μέχρι που η Λίμνη των Κρεμαστών, έφτασε στο προκαθορισμένο της ύψος και το βύθισε. Σύμφωνα με την παράδοση, έλαβε το όνομα του από τον πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη. Σε εντοιχισμένη στο γεφύρι επιγραφή αναφέρεται σχετικά:
"ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ".
Πρόκειται για ένα θαύμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που ενσωματώνει τη σοφία αιώνων, και είναι απορίας άξιο το ότι στέκει ακόμη στη θέση του, πότε μέσα στα νερά της λίμνης και πότε έξω από αυτά χωρίς να φέρει εμφανείς ζημιές. Η παράδοση λέει ότι για το χτίσιμό του χρειάστηκαν χιλιάδες ...αυγά, καθώς το ασπράδι τους αποτελούσε το συνδετικό υλικό ανάμεσα στους αρμούς του. Αυτό βέβαια είναι υπερβολή, αφού η ευστάθεια των παλιών αυτών γεφυριών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο κατασκευής και "θηλυκώματος" της λιθοδομής τους.
- Γέφυρα Επισκοπής
Γέφυρα Επισκοπής
Η Γέφυρα της Επισκοπής έχει μήκος 0,605km και κατασκεύαστηκε για να ενώσει τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από την κατασκευή του φράγματος των Φράγμα των Κρεμαστών, το 1969.
Με την κατασκευή του φράγματος δημιουργήθηκε η Λίμνη Κρεμαστών. Στην λίμνη εκβάλλουν τα νερά τεσσάρων ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 4.700.000.000m³ νερού.
- Λίμνη Κρεμαστών
- Φράγμα Κρεμαστών
Λίμνη Κρεμαστών
Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας Επισκοπής.
Φράγμα Κρεμαστών
Το υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών κατασκευάστηκε το 1965 και δημιούργησε την μεγαλύτερη ομώνυμη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Κατά την δημιουργία της «πνίγηκαν» στα νερά της διάφορα χωριά και οικισμοί.
Το μέγιστο ύψος του είναι 160 μέτρα και το πλάτος της βάσης ξεκινά από τα 670 μέτρα.
Το φράγμα κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ο θρυλικός "Κατσαντώνης" πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η θέση λέγεται Πήδημα του Κατσαντώνη.
- Μονή Τατάρνας
- Γέφυρα Τατάρνας
Μονή Τατάρνας
Το μοναστήρι της Τατάρνας ή Τετάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας.
Πολύ κοντά στη μονή βρίσκεται η παλιά και ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα με την ίδια ονομασία Γέφυρα Τατάρνας στον ποταμό Αχελώο.
Το παλιό ιστορικό μοναστήρι όπως και η παλιά γέφυρα δεν υπάρχουν πια. Κατέρρευσαν μετά από τους σεισμούς που προκλήθηκαν από τη κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία της Λίμνη Κρεμαστών. Το νέο μοναστήρι ανοικοδομήθηκε το 1969.
Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας το μοναστήρι είχε έντονη αντιστασιακή δράση και υπέστη πολλές καταστροφές. Το 1823 κάηκε από τον Χουρσίτ Πασά. Παραταύτα το μοναστήρι επανακτίστηκε στα χρόνια του Όθωνα το 1841 με σχέδια του βαυαρού μηχανικού Knocht.
Το μοναστήρι διασώζει στο μουσείο του πολλά κειμήλια: ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ άλλων το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων).
Γέφυρα Τατάρνας
Η Γέφυρα Τατάρνας ήταν μια μονοκάμαρη γέφυρα στον Αχελώο με μεγάλο άνοιγμα. Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη και είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκε. Το όνομα Τατάρνα το πήρε προφανώς από το κοντινό μοναστήρι "Παναγία της Τατάρνας". Η γέφυρα σήμερα βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των "Κρεμαστών", μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος τη δεκαετία του 1960. Στη θέση της υπάρχει σύγχρονη γέφυρα, που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου και για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία.
Από τη νέα γέφυρα διέρχεται επαρχιακή οδός που συνδέει τον νομό Ευρυτανίας με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
- Η Γέννησης της Θεοτόκου
Εκκλησίες και Ξωκλήσια
Το χωριό μας δεν έχει αρχαία, κάστρα ή μνημεία βυζαντινά (υπήρχε η εκκλησία της Επισκοπής του 8ου αιώνα που όμως βυθίστηκε στα νερά της Λίμνης και οι τοιχογραφίες της φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο Αθηνών), έχει όμως μια πανέμορφη εκκλησία στο κέντρο του, της "Γέννησις της Θεοτόκου" (Φωτογραφία), που είναι και ο καθεδρικός Ναός, με ψηλό κτισμένο με πέτρα πελεκητή καμπαναριό, με ωραία αγιογράφηση, με σκαλιστό τέμπλο και στασίδια, με ξύλινο γυναικωνίτη, κ.λπ.
Έχει την επίσης όμορφη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στη νότια πλευρά του χωριού η οποία λειτουργεί μόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου, στις 18 Ιανουαρίου, εκτός αν "έχει τάξει" κάποιος να τη λειτουργήσει και άλλη μέρα, επίσης αυτήν του Αγίου Γεωργίου βόρεια, στον περίβολο της οποίας αναπαύονται όλοι οι πρόγονοί μας και ακόμα τα πανέμορφα ξωκλήσια του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής, στην κορυφή του χωριού, του Αη Γιάννη του Θεολόγου στον οικισμό Καρακάσι, του Αγίου Γεωργίου στο Τσουγκρί που είναι επίσης νεκροταφείο, το Μοναστήρι της Παναγίας (κοινό με την Ανατολική Φραγκίστα) στα πόδια του χωριού και τέλος η Μονή Τατάρνας λίγο μακρύτερα, κοντά στη Λίμνη των Κρεμαστών, που ανήκε στην κοινότητα Τριποτάμου.
- Νερόμυλος
- Νεροτριβή
Νερόμυλος
Σημαντικό σημείο επίσκεψης αποτελεί ο παλιός αλλά ανακαινισμένος Νερόμυλος, που βρίσκεται στα "πόδια του χωριού", περιβαλλόμενος από καταπράσινα χωράφια τα οποία διασχίζει ποταμάκι και ο οποίος λειτουργεί με την τεράστια μυλόπετρά του άψογα, συγκεντρώνοντας ανθρώπους της περιοχής μας που θέλουν να τον δουν ή να αλέσουν τα σιτάρια και τα καλαμπόκια τους.
Νεροτριβή
Η Νεροτριβή με την παραδοσιακή κάλανη, στην οποία πλένουν οι νοικοκυρές τις κουβέρτες και τα στρωσίδια τους.